5.14.2010

Hazelnuts dressing and poached eggs

Another rainy day here ... argh!
Tomorrow I'm going to go in France, Saint-Tropez!, where I hope to find some nice and warm weather.
In the meanwhile voilà an easy salad recipe I made today for me and my dad (Can you see him in the picture below, working in our vegetable pot!?). I have decided to use some hazelnuts, considering that they are an important product of my region. So ... enjoy! And "see" you when I will come back from France!


Salad with hazelnuts dressing and poached eggs

TOOLS:
  • 1 frying pan
  • 1 pot
  • 1 mixer
TIMING:
  • 20 minutes
INGREDIENTS:
  • green salad, I used the one of my vegetable pot, so tender! (insalata verde)
  • 1/2 ounce hazelnuts, fresh or toasted (10 grammi di nocciole)
  • 1 egg/person (un uovo per persona)
  • a slice of "pancetta"; pancetta is thiker than bacon, not smoked, more meaty than bacon, I'm sorry, but I have never find anything similar in New York ... (una fetta di pancetta tagliata spessa circa mezzo cm)
  • some marjoram leaves (alcune foglie di maggiorana)
  • salt
  • oil
  • vinegar


FIRST STEP:
  • Clean and wash carefully the green salad. Gently dry it.
pulire e lavare l'insalata quindi scolarla
  • Toast the hazelnuts for few minutes in a large pan, moving them often so that they will not burn. When they are done let them cool
tostare le nocciole, se già non sono tostate, per alcuni minuti in una padella. Muovere costantemente così che non brucino. Quando sono pronte lasciarle raffreddare
  • Put them in a mixer and mix. Just few seconds! What you need is to chop them, not to reduce them in a powder
quindi passarle in un mixer per alcuni secondi. Ciò che vogliamo ottenere è una granella, non una farina di nocciole...
  • put the hazelnuts in a little bowl, add 5 tbsp of oil and a pinch of salt to prepare the dressing
mettere la granella in una scodellina e aggiungere 5 cucchiai di buon olio d'oliva e il sale per preparare il condimento

SECOND STEP:
  • warm a frying pan and cook the "pancetta" cut in little slices without any other seasoning. Cook on medium heat until the fat will melt and the "pancetta" will golden. When you turn off the heat, add some leaves of marjoram, cover with a lid and let rest for some minutes. Dry pancetta from the fat and set apart.
scaldare una padella quindi aggiungere la padella tagliata in piccoli pezzi. non aggiungere altro condimento. cuocere a fuoco medio finchè il grasso della pancetta non sarà sciolto e la pancetta dorata. Quando il fuoco è spento aggiungere alcune foglie di maggiorana, coprire con uncoperchio e lasciar riposare alcuni minuti, quindi scolare la pancetta dal grasso

THIRD STEP:
  • Boil some water with two spoons of vinegar and a pinch of salt
bollire dell'acqua con due cucchiai di aceto e un pizzico di sale
  • shell a fresh egg in a bowl
sgusciare un uovo in una ciotola
  • when water is boiling turn it with a tablespoon, so to create a sort of whirlpool, and then slide the egg into the water. Cook the egg for three minutes on low heat. Gently dry.
quando l'acqua bolle, girarla con un cucchiaio creando una sorta di mulinello, quindi aggiungre delicatamente l'uovo. cuocere 3 minuti su fuoco basso, quindi scolare

FOURTH STEP:
  • Arrange the salad on a plate, dress with the hazelnuts oil and spread with marjoram pancetta
sistemare l'insalata su un piatto, condire con l'olio alle nocciole e cospargere con la pancetta alla maggiorana
  • next to the salad dispose the poached egg spread with some pepper and the hazelnuts chopped
vicino all'insalata mettere l'uovo in camicia cosparso con un pò di pepe e nocciole.

Enjoy!
Buon appetito!



3 comments:

  1. Lovely idea to combine the poached egg with the fresh salad!

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  2. You have one classy blog! Nicely done!

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  3. Thank you to both! I'm sorry for the late comment, but I hadn't my laptop in France...:)

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