4.24.2010

Asparagus pesto!


What a wonderful day here in New York! People are all sitting in the restaurants' porches eating their brunch.
Indeed, this morning I woke up in a bad mood and, to cheer me up, I decided to buy a new little plant: a "Lemon-Thyme". It has a wonderful smell and I'm eager to use it in a new recipe.
In the meanwhile enjoy this Pasta made with an Asparagus pesto. The lemon add a fresh taste and the result is very interesting. Hope you like!

Conchiglie al pesto di Asparagi


TOOLS:
  • a pot
  • a food processor
TIMING:
  • 25 minutes
INGREDIENTS: (as usual, for 2)
  • 5,6 ounces Conchiglie Pasta (160 gr. pasta conchiglie)
  • a bunch of asparagus (un mazzo di asparagi, circa 200 gr.)
  • 1/2 lemon
  • 1,8 ounces grated Parmigiano (50 gr. parmigiano grattuggiato)
  • 1 ounce pine nuts (30 gr. pinoli)
  • nutmeg
  • extra-virgin olive oil
  • salt
FIRST STEP:
  • wash the asparagus and than cook them in boiling and salted water for not more than 10 minutes (depending on the size) being sure that the edges are over the water although they will cook too much. Cover the pot with a lid. If you can't cook them in this way just cut the edges and take them off the water some minutes before the rest of the asparagus
lavate gli asparagi e cuoceteli in acqua bollente e salata facendo attenzione che le punte rimangano fuori dall'acqua e chiudete con un coperchio. Se non riuscite a tenerli su, per esempio legandoli, taglaiete le punte prima di metterle a cuocere e toglietele dall'acqua qualche minuto prima del resto degli asparagi.


SECOND STEP:
  • Set aside the asparagus' edges
Tenete da parte le punte degli asparagi
  • Put the asparagus stalks in the food processor with the Parmigiano, 1/2 a lemon's juice, pine nuts (just set aside some of them for the garnish) , a pinch of salt, 5 tablespoons of oil, a pinch of grated nutmeg
Mettete i gambi degli asparagi nel mixer con il parmigiano, il succo di mezzo limone, i pinoli (tenetene alcuni da parte per la guarnizione), un pizzico di sale, 5 cucchiai di olio, un pizzico di noce moscata tritata
  • Whisk at medium speed until all the ingredients are melted together and become a cream
Frullate e media velocità finchè tutti gli ingredienti non sono ben mescolati e avete ottenuto una crema


THIRD STEP:

  • Cook pasta al dente (!) in the same water were asparagus were cooked. It's tastier and the water is rich in the vitamins released by the asparagus
Devo tradurre?! Cuocete nell'acqua degli asparagi, che è gustosa e ha le vitamine rilasciate dagli asparagi in cottura

  • Drain pasta and dress with the asparagus pesto. I suggest you to dress pasta in the pot where it has been cooked, with the fire turned off, so that also the pesto will get warm. Arrange in a plate and garnish with asparagus edges and some pine nuts.
Scolate la pasta e conditela con il pesto di asparagi. Conditela nella pentola in cui la pasta è cotta, ma fuori dal fuoco, in modo che anche il pesto si scaldi senza cuocere. Sistemate in un piatto e guarnite con le punte degli asparagi e alcuni pinoli


2 comments:

  1. Conchiglie con asparagi, fatta, provata, Stupenda! :)

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  2. Benissimo!!! Sono proprio contenta! Qui invece oggi si riprovano gli gnocchi ... :)!

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